Selasa, 31 Ogos 2010

mari belajar bahasa kedayan~~episod 7

ok... lama sudah aku tak update kelas bahasa kedayan ni... hahaha
ok sini sepuluh lagi perkataan kedayan:
  1. sungkai=berbuka puasa
  2. watir=risau
  3. bakameh=kencing
  4. beria= berak
  5. baibun=bergurau
  6. badudun=bertandang
  7. bagalap=bergurau
  8. bini-bini=perempuan/wanita
  9. supan=malu./segan
  10. tabambam=keadaan dimana kita tersangkut di tempat sempit/ kedaan dimana kita terperangkap di sesuatu kawasan kerana ada halangan seperti hujan lebat.

8 ulasan:

Faizan Villainheart berkata...

Dalam bahasa melayu sarawak plak.

berbuka puasa: sungkei
risau: bingung
kencing: kemeh
berak: berak (sama)
bergurau: berguro
perempuan: pun sama jugak
malu: malu (sama jugak)

Zulkifly Omar berkata...

faizan... heheh ada yang sama.. ada yang x kan... hehehe

Faizan Villainheart berkata...

yap, ini membuktikan kita ada hubungan...hehe...
maybe nenek moyang kita bersaudara...

p/s Nama depan aku Omar...Omar Faizan..hahaha..kira ko nih anak aku lah nih...adeh, aku blom kawen lagi. :P

Zulkifly Omar berkata...

really??? hehehe... waahhh bapa aku sama umur.. hebar bapak ni... kahkahkah.... hehehe d sarawak ada kedayan juga kan... lagi pun borneo ni bahsa ada yg lebih kurang.. hihihi

Faizan Villainheart berkata...

ko 20 tahun gak ke?
wah, best nih ada kamceng sama umur.
bertambah lagi kawan aku.
yap, ada kedayan...
and cewek2 kedayan mmg cun. betul tak? hu3.

Zulkifly Omar berkata...

yup 20 jugak... huhu... 1990 kan... cewek kedayan.. hurmm ntah la... biasa jak aku tgk... hahahha ko salah salah tgk tu... hahaha

Faizan Villainheart berkata...

yup, 1990..sebaya rupanya...
hmm, sbb aku tgok kat kolej aku sumernya hot2...adussss...

Zulkifly Omar berkata...

huhu ya sebaya... ko ni posa2 pun tgk jugak ka... hahah