Jumaat, 15 Oktober 2010

kesian.. merokok

Pernah tak terfikir kesian kan dengan orang yang merokok. terutamanya kalau remaja atau budak sekolah, lagi la kesian. aku kesian sebab dorang tau ngabiskan duit mak bapa ja beli rokok, kesian dorang sebab bodoh sangat nak hisap rokok.. tadi masa lunch ngan kawan aku..kebetulan yang duduk depan meja kami tu budak-budak sekolah. sekolah menengah ok... dengan lengkap uniform sekolah lagi. Selamba ja satu orang budak ni buka kotak rokok pastu pas-pas dengan kawan-kawan dia lagi... kesian kan dorang...

susah juga mau cakap pasal rokok ni... bukan ja budak-budak sekolah yang kesian... even budak-budak ipt pun lagi la sadis.
.. blajar pandai.. tengah wat ijazah segala... tau rokok tu tak bagus... tetap juga pegi hisap. sudah tu ada pula yang muka alim betul.. skali merokok.. ish terus level respect orang tengok pun jatuh berabis.  nah kesian kan dorang... tak kena respect suda. belum lagi ada orang yang tak pernah-pernah merokok, sekali ada masalah sikit, tension sikit, terus pegi hisap juga tu rokok. adeii ko ingat tu masalah boleh selesai ka?? kalau yang buat tu form 3 aku boleh terima lagi... budak-budak.. mudah terpengaruh.. tapi kalau pelajar ipt terutama bakal guru.. hadoiii nampak sangat takda jati diri. Kesian kan dorang.

aku tak paham la napa juga orang masi mau merokok skang ni.. kalau pakcik-pakcik yang umur dah setengah abad tu... tak hairan lah.. dah berpuluh tahun dorang merokok. tapi yang muda-muda masih juga nak merokok... banyak dah kempen cakap rokok tu bahaya. terang-terang dah rokok tu tak bagus. memang lumrah manusia ka mau buat juga benda-benda bahaya. kalau memang lumrah.. kesian nya aku... tak ikut lumrah pula...

kita ni hidup zaman semua di hujung jari ni kan... tolong la jangan bagi apa-apa alasan lagi... please la jangan la merokok tu... kesian betul aku tengok... KESIAN!!!
Ini la Bahan-bahan dalam rokok.... Nah.. hisap la lagi..


P/S: Bah kepada orang-orang yang kesian.... teruskan la merokok supaya semua orang naik bosan mau kesian ngan kamu.... sekian.




5 ulasan:

ChiLaBaey's Spot berkata...

Kunjungan kali pertama di blog awak... Hebat and nice looking blog....

*Jom join contest saya pulak... Hadiah menarik... :)

Bermula : 15-25 Oktober 2010

http://chilabaeys.blogspot.com/2010/10/perhatian-contest-chilabeays-spot-telah.html

Se'Toulouse' Hati berkata...

jul, siuk2... datang la page ku. ada satu cerita baru... komen ah kalau udah baca....

ken berkata...

merokok tak bagus :)

MyZone~theUn4given berkata...

ari tu nampak budak lagi,bawak beskal je pon..isap rokok..duit pon dpt dari mak ayah..rokok tu da mcm gula2

Zulkifly Omar berkata...

sedey kan nmpak macam tu