Selasa, 30 November 2010

Tentang Berkasih:Dia nun di sana... Episod1



episod pertama segmen Tentang Berkasih ni aku mau cerita pasal?? "Dia nun di sana".. apa lagi.. cinta jarak jauh.. atau perhubungan jarak jauh A.K.A PJJ... PJJ arr buka JPJ.. haha... mesti ramai antara kita yang pernah ada PJJ ni kan.... terpisah kerana tanggungjawab.. pelajaran atau kerja..menyebabkan terpisah jauh.. pastu terpisah pula bukan alang-alang... nun diseberang laut... kalau setanah pun susah nak jumpa.. inikan lagi kalau laut cina selatan jadi penghalang...


PJJ ni orang kata kos penyelenggaraan nya lain sikit.. dan susah.. kenapa susah?? yalah kalau dah jauh tu biasanya kurang interaksi... dia buat tak sama dengan yang kita buat... lama-lama kalau komunikasi tak bagus terus kita rasa si dia tu macam orang asing.. bukan macam yang kita kenal... hurmm itu lah sebabnya orang kata PJJ ni susah. lepas tu pula belum lagi nak cakap pasal isu cemburu buta. kalau salah satu pasangan kuat cemburu mesti rasa macam siksa kubur ja PJJ tu buat pasangan tu. sudah lah jauh.. semua benda dicurigai.


ok selain tu, orang kata kalau PJJ ni.. seorang tu senang nak beralih arah.. betul kot.. ada jugak kawan aku yang kena macam tu... tup..
.tup.. hubungan diputuskan.. tanpa sebab.. adehh teruknya kena macam tu. tapi apa boleh buat.. dah jadi terima jak la kan. ada pula kes lain yang pasang spare part. mentang-mentang la jauh terus dia pasang dua... haish.. apa la boleh pula macam tu kan... yang jauh sayang.. yang dekat pun disayang.. kesian yang jauh macam sibodoh tak tau apa-apa. yang sini dengan hipokrit nya berseronok-seronok. hurmm itu la masalah-masalah PJJ ni.




"jangan biarkan jarak itu memisahkan"- Zulkifly



oklah aku nak kongsi sket tips ni untuk menyelenggarakan PJJ ni. yala supaya bahagia sentiasa...



  1. pertama sekali sentiasalah berhubung. sekarangkan dah moden, jadi sila la guna talian tetap, telefon bimbit, SMS, facebook tu untuk sentiasa berhubung. kalau sentiasa berhubung boleh atasi masalah komunikasi. masing-masing tau perkembangan. jadi walaupun jauh tetap rasa dekat. tapi ingat!! jangan pula sampai setiap 2 minit pasangan korang kena update status terkini dengan korang, melampau la kalau macam tu. Celcom pun naik bosan mau kasi sampai sms kamu kalau macam tu.. ngeee~
  2. Kedua, usahakanlah untuk berjumpa jika ada peluang. jumpalah walaupun sekejap. oklah tu kan dapat lah juga melepas rindu dengan si dia. kalau ada cuti ka... ambil peluang untuk berjumpa. jangan lah setahun sekali ja jumpa..  kalau setahun sekali memang la rasa macam orang asing.
  3. ketiga, mesti saling percaya dan setia. ni paling penting.. macam aku cerita tadi la.. kalau tak percaya pasangan tu la jadi cemburu. kalau tak setia pula.. hurmm apa lagi pasang dua la jawab nya.. lepas tu hancur musnah la PJJ korang tu.
  4. ok yang keempat, sentiasa buat kejutan. ini pula penting supaya perasaan tu sentiasa bersemangat dan tak bosan. buat lah kejutan... hantarkan hadiah kah contohnya... hantarla bunga, perfume.. atau bear pink.. ops!! atau apa-apa la yang sesuai. mesti pasangan kita tu rasa dihargaikan... jadi PJJ tu taklah hambar jak kan...
ok aku rasa cukup lah 4 tips tu... kalau korang nak cuba silakan.. aku alu-alukan.. mesti punya terus bahagia tu.. hahaha... ok lah aku tutup episod satu ni disini. sekian. 



p/s: nantikan isu lain minggu depan..








17 ulasan:

Baom berkata...

yang ni berdasarkan pemerhatan ke pengalaman?? hohoho

Zahariah berkata...

nice entry...n tips2 2 blh dipertimbangkan...tP bab yg perfume n bear pink 2 yg .....ehm....

Zulkifly Omar berkata...

baom: hahaha pemerhatian... banyak spesimen
za: hoho thx.... itu sekadar hiasan dan cadangan.. hehe

firdaus fuad berkata...

gud zul..apa yang ko tulis tu itu yang aku sentiasa usahakan time aku di sabah n labuan dulu..huhu..alhamdulillah sampai sekarang

Zulkifly Omar berkata...

daus: bagus2.. hehe aku doakan berkekalan

Tanpa Nama berkata...

nice tips..but tak semua yg bleh di lakukan..dek tanggunggjawab dan masa yg singkat yg sukar tuk di luahkan walau hanya sekadar..menghantar sms...sukarkan...

Tanpa Nama berkata...

haha..qu suka ne jul..

Siti Syakirah Saidi berkata...

waww best,bnyak org begini ni skrg..muahahahahaha~
contoh kwan aku dulu ngan si kawan aku juga..
ndak kekal..seminggu jak kot kalau aku x silap..
moral of story:jgn terlalu percyakan yg jarak jauh
muahahah

Zulkifly Omar berkata...

huhu memang sukar.. tapi usahakan la.. hehe..

Zulkifly Omar berkata...

kira: hahaha tapi ada jua yg tahan..

Zahariah berkata...

hahha..kra cm aku tw ja 2...hehe.,..2 minggu x silap

Zulkifly Omar berkata...

apa tu za?

Siti Syakirah Saidi berkata...

sepa jg aku bilang ni?hahaha..
kbnyakan yg jarak jauh ni x bole cya sangat ni...haha!
sda ada ini..mau itu lagi..LOL

Zulkifly Omar berkata...

kira... huhu kalau betul2 syg x mcm tu

Siti Syakirah Saidi berkata...

bana sep ea..

Siti Syakirah Saidi berkata...

iyyah ka iyahh?heheheheh
haha iyah lahh

Se'Toulouse' Hati berkata...

jul, sori la aku kureng minat skit bab cinta... hehehe... :)