Selasa, 14 Disember 2010

Terjebak dalam kerjaya berbeza....

haish dalam risau-risau ni.. berat-berat di hati tiba-tiba tergerak pula mau menulis pasal  ni. Terjebak dengan kerjaya... mesti ramai kan yang macam  ni... tak pernah menjangka jadi guru.. tapi buat ijazah perguruan (aku larr tu hehehe).. tak pernah nak jadi nurse.. tiba-tiba masuk kolej kesihatan... niat nak jadi doktor.. tiba-tiba jadi jurutera... aiks... huhu ramai yang terjebak macam ni kan?? aku ni pun kira terjebak la jugak....

jadi nya macam mana dengan cita-cita asal??? kalau macam aku ni terpaksalah lupakan... huhu cita-cita aku dulu doktor.. tapi nak survive kat matrix pun macam nak mati... sebab tu la aku kuar terus bila dapat tawaran IPG... hurmmm tapi aku tak la lari jauh.. guru adalah cita-cita aku yang duduk dalam ranking yang ke-3... hehe pertama doktor.. lepas tu peguam... huh!! tinggi sungguh cita-cita aku... tapi belajar malas!! adoiii..

huhu kalau dah kita terjebak dengan kerjaya yang berbeza daripada yang kita minat, bagi aku larr kan, kita terima ja... selagi kerjaya tu tak betentangan dengan  agama... kita teruskan saja... dah rezeki kita dalam bidang tu...huhu... dan pastikan kita jadi yang terbaik dalam kerjaya yang kita terjebak tu..

tips kalau dah terjebak:
  • dalami lah kerjaya baru kita tu.. orang kata tak kenal mata tak cinta
  • belajarlah untuk menerima apa yang telah ditakdirkan untuk kita.
  • sentiasalah optimis dengan apa saja yang mendatang...

kalau kita amalkan semua ni... confirm kita bahagia dan gembira dengan kerjaya kita tu.... ^^

8 ulasan:

||aLeaSaRa|| berkata...

huhu...kite pon samalah jugak.Penat2 belajar It tapi tak kerja pun bidang tu.Kite rimaslah pulak terperap je dlm office ngadap program.Last2 keje MAS dan Malaysia Airport sepang.La ni duk umah sat...tgh apply job baru.keej Bank borink pulak...imigresen dah poie dulu tp lmbt lg dpt result.kdg2 jgn sempitkan hdp ni,byk cabang2 yg perlu kite terokai utk tmbhkan ilmu dan pglmn

Zulkifly Omar berkata...

betul tu alea.. kadang tak semestinya kursus kita kat U tu yg kita kena cari kerja macam tu juga... huhu

Baom berkata...

sme la dgn aku..cita2 nak jd arkitek..tp amik biotek..bila tukar cos...tbe2 amik juruukur bahan..hahaha

Cik Kira berkata...

hmnn betul 2..tp mcm susa maw cri keja kos aku d uitm ni..perbankan..

サッチだよ~ berkata...

aku lg la...
dr nak jd astronomer gi ambik mass comm
nsb baik ngam dgn aku
haha

Zulkifly Omar berkata...

baom... xper2.... kalau nak ukur lemak ble ker?? ahaks...
kira.. hoho insyaAllah ada... labuan byk offshore bank.. ahaks..
ann... hehehe ok apa.. ko kan suka bcakap... hehe

abun berkata...

baiklah cikgu,saya dengar tips2 cikgu..heheheh.silap.bakal cikgu.

A.D.A.M. berkata...

Apa2 pun, never give up! =)