Isnin, 14 Mac 2011

Komik Tsunami Berita Harian


okeh nampak komik kat atas ni.. komik ni kuar kat berita harian... mesti suma dah tau kan.. suma heboh pasal kata komik ni tak sensitif terhadap warga jepun yang baru dilanda tsunami tu..siap CNN pun buat report pasal ni.. . aku semangat cari nak tengok komik ni lepas nampak tweet kawan-kawan... (yer aku ada gak twitter walaupun bukak sebulan sekali ja.. haha.. follow lerr zoulqeefly)


okeh.. suma aku dengar hukum komik kat atas ni sebagai tak sensitif... siap kutuk itu ini... cakap editor tak buat kerja la... tapi personally bagi aku tak la sensitif pun komik ni. aku tak nampak pun mana sensitifnya.. hurmm cubaa cerita sket ngan aku...

apa yang aku nampak mesej sebenar komik ni cuma nak kita berfikir macam mana maju sekali pun sesebuah negara tu.. macam mana kuat pun dengan superheronya (ok itu metafora ja) tetap akan kalah dengan kuasa tuhan. kita tak boleh elak bencana alam macam tu... itu lah mesej yang aku nampak masa first time tengok komik ni...

ok.. ini cuma perspektif peribadi... kita ada pandangan masing-masing.. entry ni sekadar untuk berkongsi...


p/s: jangan suka tengok yang negatif ja...   



13 ulasan:

kira kekuri berkata...

lucu.hahahah ^^

Ask berkata...

Betol~ aku setuju dgn pendapat kau..
Jgn asyik pandang pada yg negatif sahaja.. camna pemikiran nak maju.. =)

Zulkifly Omar berkata...

betul tu...huhu

Adzriel AB berkata...

betul kena think positif.itu kita yg tak mengalaminya. bagaimana kalau kita sebahagian drp mangsa bencana. mungkin mampu berfikiran positif namun hati tetap terasa.

d_tieah berkata...

Memang ramai yang tulis pasal ni.. Tetiba rasa nak meluah jugak.. Hahaha..

Entry Terbaru : Loji Nuklear Jepun Meletup Dan Pencemaran Radioaktif Berlaku?

sweetgirl91 berkata...

hmmm...btl3...ramai kwn2 aku kata komik ni menghina org jepun yg dilanda tsunami...aku pun xtau nak kata apa...tp aku rasa takdala menghina pun....btl la apa yg ko ckp tu...sy setuju!!

Ezal R berkata...

yeah!! sokong jugak... sllu nya orang ramai cepat jer bab2 mengutuk ni tanpa pikir panjang, lgpn masa mula2 tgk katun tu, aku tak rasa pn macam kita menghina.. huhu..
Yang penting sekarang, kena lihat dari sudut positif..

by the way, nice blog

Zulkifly Omar berkata...

Adzriel AB: masalahnya skang yg terasa lebih2 ni org malaysia... bukan org jepun pun... bila plak berita harian jual kat jepun.. tp bila dah org malaysia yg emo nak bising2.. sebab tu la CNN pun tulis n sebarkan benda tu satu dunia.. huhu..

syafiq berkata...

Memang ade sudut positif, tapi manusia ade pandangan yang berbeza. Terpulang kepada mereka yang menilai. hehe

mizzura berkata...

setuju...ala komik luar negara tu dok kutuk amerika..dok kutuk arab rilek jer...

Tanpa Nama berkata...

Bro.. Come on.. Kat sane dilaporkan hampir 10 ribu jumlah angka korban.. Nak buat lawak pn man-man r.. kay.. take note!!

Zulkifly Omar berkata...

saudara Tanpa Nama: yerr saya baca n dengar berita juga k.. xpayah nak gtau pun...

bukan nya saya kata saya tak simpati or x rasa apa2 pasal bencana tu...

entry sy ni cuma nak bagi pandangan.. ajak org berfikir,.. jangan la nak hukum sesuatu benda tu terus... cuba tengok apa yg sebenarnya orang nak sampai kan... sy dah jelaskan pun kat atas tu mesej yang sy nampak kan... ok take note!! kepada pelawat-pelawat blog aku yg seberapa ni juga... thx...

Woofer Storm berkata...

kan dah kena,bila komik2 tu sndri mengenakan org jepun sndri..rsanya org terlalu fikir jauh,walhal cuma gimik smata2..hhaaa
tiada mksd nak hina pun tu.heee brta hrian dah mmbuat pemohonan maaf secara terbuka..

*domain,
kelbihan domain:
1)kita dah beli,so tu hak kita dah..blogspot tkde kena mengena dah nak kcau or gangu kita..
2)lagi mesra seo..coz lagi mudah google nak cek blog berdomain berbanding yang tak..
3)indentiti kita lagi mudah diingati..cth:- darikuzulkifly.blogspot.com banding darikuzulkifly.com..mna lagi mudah?kalau guna zulkifly.com?lagi mudah nak ingat bukan??
4)tnda yang serius dalm berblog.sesuai untuk berbisnes,coz berbisnes kena buktikan kita ni serius..tak kan nak berbisnes tapi guna guna domain free.org pun tak nampak keseriusan kita..
adalagi..tapi ckup la ni k.sekian