Isnin, 16 Mei 2011

renungan bersama di hari guru~



sebenarnya aku baru ja tengok filem Gadoh (sila google kalau nak tahu-filem ni 2009 lagi kuar. Aku ja baru tengok. @@). filem ni sangat bagus sebenarnya.. sangat banyak persoalaan dalam movie ni. mungkin agak sensitif tapi apa yang diperlihatkan adalah realiti dan juga kritik sosial terhadap rakyat Malaysia.


Ok tak mau cerita panjang-panjang pasal filem ni, sebenarnya aku tertarik satu dialog dalam filem tu.. baca kat bawah ni.

"Aku pergi sekolah nak belajar tapi diorang sibuk pikirkan dengan rating sekolah. Nak jadikan sekolah nombor 1 konon. Hey nombor 1 untuk siapa? Untuk diorang atau kitorang?"-dialog filem Gadoh-

Hehe sentap tak? Cuba fikir-fikir.. perkara ni mempersoalkan intergriti guru-guru kita. Mesti adakan yang macam ni... pentingkan reputasi. Kadang-kadang ada yang tak sedar... tapi tindakan-tindakan yang dibuat menunjukkan kita lebih pentingkan reputasi dan jumlah A sampai kita lupa tujuan sebenar kita mendidik.. fikir-fikirkan...

p/s: saya budak baru belajar.. hehe  SELAMAT HARI GURU
iklan:: DIGI iPhone 4 klik lerr...

3 ulasan:

FadThiaismyname berkata...

cam best ja filem ni. mo tgk jgkla.

Zulkifly Omar berkata...

hehehe yup... best! tgk la

SyedGraphiX berkata...

hahaa.da lame gila citer ni. baru tgk eh . hehe

Sebenarnya banyak mende nak tuliss. tapi, dek kerana sebak.. adehh.. sikit je jadinya T_T . http://www.syedgraphix.com/2011/05/rindukan-suasana-sekolah-dan-16-may.html