Isnin, 30 Mei 2011

Sutera Bidadari dan Nur Kasih...

okey.. hai kawan-kawan....

 hari ni di kk... yeah kk lagi ikut family.. berjalan-jalan.. bukan balik maktab k.. cuti ada 3 minggu lagi.. ngeee~.. tadi tengahari sampai kk terus pegi KDCA-Kadazan Dusun Culture Association... biasalah musim-musim pesta kaamatan ni... meriah lah sana.. siapa-siapa tak pernah pegi. anda RUGI... hehe bleh tengok rumah-rumah tradisional  kaum dusun.. oleh sebab dusun ni banyak jenis... so banyak jenis lah rumahnya.. pastu tadi sempat lagi naik rumah Dusun Tatana.. my heritage.. waaaahhh.. hehe..  mama aku Tatana.. tapi aku?? huahua cakap tatana hancus.. bukan ja tak pandai cakap.. paham pun aku tak. (*_*") teruk kan.. hehe..  tapi best jugak tengok suma-suma warisan budaya yang jarang aku tengok ni kan... ngee~ btw Unduk Ngadau bisuk... jadi aku tak dapat la pegi tengok...

ok2.. kuar tajuk sudah.. hehe... Sutera Bidadari aku dah beli.. hehe buku kelima kisah Sunan.. wow.. lima buah sudah.. tak sabar sudah aku mau baca ni.. tu lah perkara pertama tadi aku buat masa masuk Centre Point. Terus Masuk Eaton's cari novel tu.. yay!!! boleh sudah aku baca.. hehe siri ni sangat best.. novel pertamanya Bagaikan Puteri.. penulis nya Ramlee Awang Murshid.. cepat beli dan baca.. hehe

ok ni gambar ni aku rompak dari  Cik Aada. ku malas mau amik gambar novel ku tu..

lepas tu tadi aku tengok Nur Kasih the Movie tu.. huhu boleh lah cerita dia.. owh ya.. aku tak tengok drama siri Nur kasih tu.. jadi adik aku yang duduk kat sebelah tukang cerita.. huahua.. tapi apa pun sebagai peminat filem melayu.. aku puas hati jugak la dengan cerita nya.. hehe... aku bagi 3.5/5 lah.. hehe.. cuma ada scene orang terbakar masa keretapi tergelincir tu yang lucu.. nampak sangat tak realistik... tapi filem ni banyak mesej juga aku tengok...

salah satu ayat dialog Adam dalam tu yang aku terkesan dalam filem tu lebih kurang camni.. 

" kita kena baiki yang dalam dulu.. kalau tak, kita suruh pakai tudung, dorang bukak juga.."

lebih kurang macam tu larr.. aku tak ingat sangat ayat dia.. tapi scene tu lah yang membuka sangat mata kita.. kadang orang-orang yang nak berdakwah ni terlupa... huhu.. pentingkan sangat yang nampak.. tapi yang tak nampak tu lagi penting kena betulkan dulu.. jangan pandang dulu perkara remeh.. dulukan perkara yang melibatkan hati dan jiwa ni.. 


oklah tu ja la rapuan ku bagi sesi kali ini.. huahuahua.. esok nak gerak ke Sandakan.. hehe jalan-jalan~ lalala



7 ulasan:

Cinoi berkata...

Nahh siok kan Nur Kasih. ada mesej. Aku ada buat review juga tu hari tu pasal NURKASIH

PK berkata...

RAM, tu penulis terbaik yg lahir dari negeri kita ni.

gua syak, lepas dia gua lah nnt tu. kehkehkeh.

aku bergurau.

Zulkifly Omar berkata...

bagus2 baca... alarr plahan2 dpt tu.. hehe

Zahariah berkata...

wow!...nur kasih..hehhehe...mw tgok balik2...... nnti pnjam r novel 2..;p

kira kekuri berkata...

wahhh aku pun maw baca sutera bidadari!! :< * maw jugak beli buku tuhh~ *sigh*

Tanpa Nama berkata...

walaupun hati x ikhlas dgn pakai tdung..tp kalau dipakai ttp dpt pahala walaupun skjp..

Zulkifly Omar berkata...

tu aku x nafikan... yang aku mau sampaikan pendekatan sesetengah orang ni salah... hanya sebab x pakai tudung... trus tolak untuk sampaikan ilmu... .. ok encik anon??