Isnin, 28 November 2011

Stalker??? @@

tetiba pula aku nak cerita pasal benda ni... stalker.. huhu tak silap istilah melayunya pengendap.. (kalau tak silap larr ek.. malas nak pegi rujuk kamus...) hehe so siapa stalker ni??

A stalker is someone who engages in stalking.Stalking is a term commonly used to refer to unwanted, obsessive attention by individuals (and sometimes groups of people) to others. Stalking behaviors are related to harassment and intimidation. The word "stalking" is used, with some differing meanings, in psychology and psychiatry and also in some legal jurisdictions as a term for a criminal offense. It may also be used to refer to criminal offences or civil wrongs that include conduct which some people consider to be stalking, such as those described in law as "harassment" or similar terms.-wikipedia-


 nah.. wikiepdia cakap stalking tu salah satu bentuk gangguan oh.. tapi memangpun.. selalunya stalking ni berkait rapat dengan gangguan terutamnya gangguan seksual.. hurmm bahaya!!..


stalking ni sebenarnya ramai orang yang buat.. kadang-kadang tanpa disedari juga. biasanya medium utama sekarang facebook lah.. paling senangkan. kalau kita mau tau pasal seseorang cari ja di fb. terus explore profile dia. kena pula kalau orang tu tak letak privacy setting... senang-senang ja orang boleh tengok gambar dan maklumat-maklumat lain.


sebab tu lah kita kena hati-hati dengan facebook kita. kalau setakat kawan-kawan dan orang yang niat berkawan yang stalk akaun fb kita takpa.. kalau orang gila seks ka.. perogol ka.. penculik kah.. sia-sia kita jadi mangsa.


ada stalker ni bukan ja stakat tengok gambar.atau tengok info. ada juga yang kaji semua benda termasuk status, komen, wall post, dan juga orang yg 'like' pun dorang amik tahu. sadis kan?? huhu.. eeiii menakutkan juga kalau pikir macam ni. tapi kalau aku tak lah risau sangat. sapalah juga mau stalk aku kan.. hahaha ( lain lah anda-anda yang cantk-cantik dan kacak-kacak idaman ... ala-ala artis majalah mangga kan.. hehe)


so kepada anda, anda dan anda.. hati-hatilah ya... jaga-jaga jadi mangsa STALKER!!!


p/s: aku selalu stalk blog orang ja.. (eh!! tu stalk atau blogwalking... lalalaa~)

2 ulasan:

Akue Achik berkata...

huhu..kronik ni para stalker ni taw..hobi yg mnakutkn oo zoul..

fadthia berkata...

sy lagi la.. suka stalk org hensom. haha.. syhhh.. diam2 ar zoul.