Selasa, 12 Jun 2018

Hong Kong Trip (Bahagian 3) : Oh Disneyland....

Aloha... (ok baru ada mood sambung entry HK trip.....)

 untuk entry bahagian 1 dan 1 klik:   

Hong Kong Trip (Bahagian 1) : Belanja oh BelanjawanBaiklah part 3... Semuanya tentang Hong Kong Disneyland.

yes harga gambar ini adalah berbaris 2jam lebih....


Aku beli tiket di Klook. Harga dalam RM270... murah daripada kau beli direct website HK Disneyland atau kau beli di kaunter (sangat tidak praktikal sebab kena berbaris). Oh ya sebelum terlupa, kalau kau sejenis masih kanak-kanak deep inside.. maka belilah 2 days pass sebab satu hari tidak cukup.

Baiklah untuk Hong Kong Disneyland ni... kalau kau macam kami tinggal area Tsim Sha Tsui... jauh jugalah.. kena bertukar line MTR dua kali termasuk untuk line ke Disneyland. ya ada special line ke Disneyland dan deco coach siap bertema Disney, tingkap bentuk Mickey, handle tangan untuk yang berdiri bentuk Mickey.Untuk Disnyeland kami peruntukan sehari saja, serius bila sampai Leslie siap cakap "kenapa tidak dua hari kita sini Zul". Well... aku pun konon-konon feeling explore banyak tempat lain padahal 8 hari juga....

Untuk Disney kami sampai awal pagi sebelum gate buka.. Disneyland HK beroperasi dari pukul 10 pagi hingga 8.30 malam gais... Kami sampai sebelum buka dan balik bila habis parade time closing. Bila sampai dalam 9.15 macam tu... kami sampai bergambar-gambar dan lepastu pergi kaunter tiket untuk collect meal coupon terus berbaris depan entrace. kejap saja untuk collect meal coupon. meal coupon beli asing di Klook juga. RM70 untuk 1 meal dan 1 Snack. Meal ada 3 harga berbeza tapi dengan meal coupon tu boleh redeem mana-mana meal... kalau tidak silap paling mahal 1 set meal HKD149. Paling murah HKD70+ itupun harga side dish.. kudapan kentang goreng dan yang sewaktu dengannyalah... dan ya ada restoran halal di sana.. ada dua kalau aku tidak silap. kami makan di Explorer Club. Di sini juga ada prayer room untuk muslim. Dia label Silent Room. Lami relax lama sangat masa makan... so, ada dua area yang kami agak kelang kabut...ohh ya setiap rides adalah sangat panjag barisan. Kesabaran perlu tinggi dan kau perlu positif kau datang mau enjoy. kami berbaris untuk bergambar dengan Mickey dan Minnie Mouse 2 jam 30 minit, bila fikir balik sangat lama, tapi bila tengok gambar tu balik terus kau rasa bahagia. Kami datang end of winterlah macam tu, suhu nyaman sedap-sedap untuk aku yang sihat ni hehehe... berangin-berangin macam tu. max suhu dalam 24 degree. Kalau kau pergi summer aku tidak taulah hahaha dan kami pergi weekend. Memang ramai oranglah.

Pukul 6.30 petang kami di Main Street sudah singgah beli  cenderahati bagai.. lepas tu terus amik spot untuk tengok parade. Ya.. acara kemuncak di Disneyland adalah parade. Tidak silap petang ada juga parade macam tu.. tapi itu parade lain dan tidak semeriah malam. Masa kami pergi Disnyeland HK tiada sudah Firework Show. Sedih jugala... kira kemuncaknya parade sajalah.. pastu habis.. balik. Sebelum parade masa tu ada Mickey Show dan ada ala-ala LCD show macam tu dia pancar ke bangunan di Main Street ala-ala bangunan-bangunan tu jadi giant screen lah... itu sajalah cerita Disneyland. Silalah pergi. berbaloi-baloi....Tiada ulasan: