Ahad, 19 November 2017

Selesai semester 1... Sarjana oh sarjana... (Almost done third semester..)

Assalam,

Selesai kertas terakhir perperiksaan hari tu, maka tamatlah sudah semester satu program sarjana aku. oh ya... aku sambung belajar untuk program Sarjana Pendidikan Universiti Terbuka Malaysia (OUM). Haruslah program separuh masa.... Mode Sepenuhnya Kerja Kursus. Makanya.. setiap semester akan ada kerja kursus dan peperiksaan.

Jadinya pengalaman aku... untuk belajar sambil bekerja... kita perlu tabah. Mula-mula memanglah sudah berkira-kira macam-macamkan.

Masa
Kos
Beban Kerja

Betul kau sudah pertimbangkan dan ambil kira, tapi bila kau rasa keadaan sebenar... nahhh kau!!! memanglah cabaran. oh ya... aku mengajar sekolah pedalaman. Jadinya dalam kepala aku cabaran utama cuma capaian internet untuk menyiapkan tugasan dan juga jarak untuk hadir ke kelas.Tapi realitinya???

1. Assigments.

Tugasan... ya Tuhan... azabnya mau mula buat assignments... untuk semester 1 ada 3 paper... so, tiga-tiga paper ada assigment. Pemberatannya 60%... kau buat asal siap, makanya asal siap jugalah markah kau.... 

Satu lagi kekangan aku konon-kononnya line internet. Makanya setiap hujung minggu aku terpaksa turun ke bandar Lahad Datu tempat Leslie. Kami sekelas, jadinya sama-samalah buat. buat di bilik pula kami ada kencederungan tidur.. lepastu cari kafe-kafe yang best konon, tapi malangnya Lahad Datu kafe-kafe hipstur yang santai sangat limited.. jadinya, kami pun melopong berjam-jam di Secret Recipe... hehe.. Oder HotChoc semata-mata.

2. Kos
 Ya mahal.. tapi hello, kau hantar anak masuk taska pun mahal jugakan... average satu sem dalam RM 4k. lebih kuranglah. Kos ni tidak termasuk perjalanan dan penginapan ya kalau jauh.. dan aku 6 semester. Ada universiti tawar 4 semester sahaja. so terpulanglah... 6 semester tapi tetap 2 tahun.  satu tahun 3 semester.

3. Beban Kerja

Beban kerja memang sangat-sangat kau perlu pertimbangkan. Terutama kau spesies pemalas macam aku. Aku duduk sekolah pedalaman yang konon tidaklah sibuk sangat, pun tetap terasa bebannya. Sama saja macam masa buat degree, yang tension tu sebelum mula dan proses paksa diri untuk mula  hehehe... tapi apapun bila kau sudah mula dapat juga tu siap. (kau bayar 4k satu sem, takkanlah tidak termotivasi lagi?

Oklah itu sajalah cerita sikit-sikit semester 1 ni.

P/S: entry ni diselesaikan dengan semester 3 cuma berbaki tidak sampai sebulan.. hehehe

Isnin, 6 Mac 2017

Dapat dah posting? mau buat apa? part 2.


Aloha,

mesti ramai sudah yang melapor diri kan sekarang? (kepada adik-adik yang posting mac...) so lepas ni buat apa?


Okeh, yang dulu, kita dulukan...

selesai mengadap guru besar segala bagai... mengadap kerani.. serah dokumen untuk salinan sekolah bagai.... Medical checkup document.... surat-surat akuan... dan apa-apa dokumen yang kerani minta. Berbaik-baiklah dengan kerani yang urus gaji anda....

ok lepas urusan di sekolah.. (part dapat jadual bagai-bagai tau la bah kan... berbulan-bulan juga praktikum..)


Dokumen SPP

Segala dokumen yang perlu dihantar ke SPP.. (Hantar ke SPP Cawangan Sabah kalau posting Sabah) Lengkapkan dan buat salinan untuk simpanan sendiri takut nasib tidak baik, masa kirim hilang,, kau ada backup. Tunggu tu Borang Kew.8 (Borang gaji) yang kerani urus.. untuk hantar sekali. Jangan hantar asing. tunggu semua dokumen lengkap baru hantar satu kali (Gunalah pos laju, jangan kau feeling hantar pakai stem).

Ini Alamatnya:

Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran Cawangan Sabah
Aras 1, Blok A, Peti Surat 11359,
Kompleks Kerajaan Persekutuan Sabah, 
Jalan UMS-Sulaman, Likas, 
88450 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia


PTM (Program Transformasi Minda)

PTM ni wajib untuk sah jawatan. (aku pun belum pergi lagi). Walaupun dalam masa terdekat PTM ni tipis kau dapat, tapi kau kena juga isi borang permohonan ( yess.. nama kau JPN tidak auto-detect ah... jangan kau berangan... tidak taulah kalau negeri lain.. tapi JPN Sabah kena mohon). 


Borang Permohonan Program Transformasi Minda (Muat Turun)

Lepas isi dan lengkapkan.. hantar borang yang lengkap bersama satu salinan Surat Pengesahan Lantikan (Surat ni akan dikirimkan SPP ke sekolah lepas kita hantar Dokumen SPP tu.. bila dokumen tu sudah di proses, baru kita dapat Surat ni.)

Hantar Dokumen ke:

Unit Latihan dan Kemajuan Staf, 
Sektor Khidmat Pengurusan dan Pembangunan, Aras 9, 
Wisma Pendidikan, Jalan Punat Tanah Likas, 88450 Kota Kinabalu.

atau kau boleh scan dokumen tu dan emelkan ke :

ulkssbh@gmail.com

Pastikan lepas kirim atau emel, kamu follow up by call. pastikan nama kamu sudah masuk dalam list untuk PTM. (part follow up ni jangan main-main, even kalau PPD offer tolong kirim borang pun, follow up juga lepas 2 3 minggu di hantar tu dokumen. Terus follow up di unit latihan JPN. bukan di PPD.)

Nombor Fail Jabatan.

Mau terang apa fungsi dia, aku pun blur.. tapi memang kita perlu ada nombor fail jabatan ni. nombor fail PPD lain ya. Aku dulu hantar ja terus dokumen yang sama dengan yang dihantar ke SPP. Better by hand. kalau tak dapat, pos laju. dan lepas tu macam biasa follow up. biasa kalau unit tu dah terima dokumen kita, dua minggu macam tu kita dapat dah nombor fail jabatan.

Cukuplah sampai di sini. Semoga dipermudahkan semuanya... bertabahlah.