Khamis, 19 April 2018

Hong Kong Trip (Bahagian 2) : Hari 1 Terbang dan dan Terus Ke Puncak Victoria


Hari pertama....

Penerbangan awal pagi dalam 645 macam tu...BKI- HKG sampai dalam 1045am.

Sampai saja, keluar flight excited sebab suhu nyaman berangin.. maybe dalam 20C ja macam tu... bas ambil terus hantar ke bangunan terminal. Lepas selesai urusan imigresen terus pergi tunggu bagasi. Sangat banyak kaunter imigresen, jadi dalam 15 minit selesai. Hong Kong tidak cop pasport dan tidak perlu visa. kita cuma perlu isi Kad Ketibaan dan diorang bagi satu slip ala-ala kau masuk sarawak (kalau kau rakyat Malaysia bukan asal Sarawak) dan perlu simpan slip itu dalam pasport.

  
Beli simkad ( kedai 1010) dan octopus card (customer service counter). Simkad dia ada plan untuk 3 hari dan 8 hari. Provider CSL. Kau pilih la ikut kesesuaian kau. kalau pergi sekadar 3-4 hari roaming sim malaysia masih berbaloi rasanya. Kami ambil plan 8 hari 5 GB (HK dan Macau). dan Plan 5 hari 3 GB (HK, Macau, China). Plan ni bila ke Macau dan China kena guna mode roaming. Kalau kau roaming di China (kami pergi Shenzen), Facebook segala bagai tidak disekat. Kalau guna Wifi hotel, kena sekat ya.

Gambar dari Google yerr...

  
Cari Airport Bus Terminus (kau pandai-pandai lah tengok sign)

 
on the way to Airport Bus Terminus, kau tengok sign jumpalah tu.

Naik bas A21 sebab tinggal di KG Garden Hotel, Mirador Masion, Tsim Sha Tsui. Bas selesa. Ada tempat letak lugggae. Free seating tapi semua dapat duduk. Lebih kurang sejam ke Tsim Sha Tsui. Turun di hentian Middle Road kalau mau ke Mirador Mansion atau Chungking Mansion. Turun saja bas berjalan ke arah kiri, jalan raya sebelah kiri kau... tengok blok kedai di kanan sampai kau nampak Mirador Mansion atau Chungking Mansion. Memang area ni, ramai tourist tinggal. Malaysian tourist pun ada ja kau nampak.


**tips.. booking hotel di Mirador Mansion. Lebih selesa dan tenang. Chungking Mansion selang 2 3 lot ja.. tapi sangattt crowded dan ramai foreigner (indian and filipino). kalau kamu jenis takutlah... diorang mesra ja semua. Helpful lagi. Siap bawa borak lagi dalam elevator.

kalau hotel tu tulis single bed.... memang single okeh.. ngam-ngam badan kau... haha katil Leslie duduk tu double bed.


Lepas check in- nasib baik masuk terus walaupun belum pukul 2:00 pm. Aku booking family room untuk 4 orang, kami bertiga, boleh tahan selesalah untuk kami.. kecil tapi saiz masih boleh terima. Terus rehat dan makan.

Booking Klook untuk ke The Peak pukul 4. Okeh untuk The Peak aku dah beli voucher daripada Klook. Konsepnya macam ni, kau booking ikut masa, lepas tu berkumpul di tempat yang ditetapkan dan tunggu wakil Klook di sana. Mudah ja sebab wakil Klook tu siap bawa bendera ada logo Klook.

 Jam 3 dah sampai. Dari MTR Tsim Sha Tsui ke MTR Central.. lepastu keluar di exit K ( ini meeting point yang ditetapkan) . Melopong dulu di Statue Square.. bergambar sementara tunggu pukul 4. Macam setiap 15 minit ada trip ke The Peak tapi kena tunggu ikut booking time. Jam 4, berkumpul ambil sticker.. dengar briefing.. english briefing disediakan.masa trip pukul 4 sangat ramai.. so ada briefing in chinese, english and korean. Asing- asing guide. Lepas tu bergerak serentak station The Peak Tram dalam 10 minit jalan kaki. Memang laju.. ada lane khas untuk booking dari Klook. kalau pergi sendiri, barisan sangat panjang. Pakai Klook tidaklah laju sangat.. tapi jauh lebih laju daripada lane biasa.

Naik tram ala macam naik Bukit Bendera Penang tu. Sampai atas.. kami bergerak terus ke The Terrace.... ini area bertiket.. ada ja viewing point yang free ok. Harga?.. aku tidak pasti sebab booking dari Klook termasuk dah semua. Di The Terrace kalau malam lagi cantik .. tapi petang pun ok dan nasib baik tidak berkabus.. jelas ja pemandangan. Lepas puas bergambar dan menghayati kami ke Madame Tussauds Wax Musseum... semua lah model kau jumpa dalam tu.... tokoh politik.. artis cina...bollywood.. hollywood.. semua ada. Lepas tu kami masuk Hard Rock Shop. Afiq shopping... oh ya aku dah tanya kaunter.. di city centre pun ada outlet Hard Rock Shop. Lepas tu baru kami bergerak ke bangunan sebelah ke Chocolate Museum. ( mehhh laaa.. tak payah pergi pun ok muzium coklat ni) well tiket kami 4 in 1. Jadinya kami redah sajalah.




Statue Square.... tu ja tinggal statue yang ada.. aku tak ingat siapa nama pakcik tu


Hong Kong Tram.. kau kena naik benda ni okeh. kami naik hari lain.. nanti aku cerita...

The Terrace.. view point ni berbayar... ada tiket.


Pemandangan Hong Kong daripada Victoria Peak


yang disempatkan ya... bapak Jokowi... belakang tu aku tak tau la Soekarno rasanya

Amitabh Bachan gais...


The Iconic Hong Kong Peak Tram





Selesai semua, malam dah.. dalam jam 8 malam kami berbaris naik tram untuk turun... sangat panjang.. kami beratur dalam 45min. Turun ja kami decide untuk ke Hong Kong Observation Wheel. ( Ferris Wheel ala-ala Eye of London, tapi kecil... tidaklah pula sekecil feris wheel funfair.... dan tidak boleh berdiri atau berjalan dalam gondola.. kena duduk ja).. jauhh wehh jalan. Sebab dia dekat area Wan Chai Pier.. tempat naik Star Ferry ke Kowloon. Pastu sampai beli tiket.. beratur 10 minit dan naik.. dalam 10 minit pusing.... lepas tu selesai.. kami pun menapak cari MTR Central Station balik ke area Tsim Sha Tsui. Balik hotel... tidur....



 
Hulk



 
Mayor I am...

masa otw ke The Peak Tram Station nampak building ni...
Then Bank of China Tower



 
Hong Kong Obervation Wheel

lagi.. HK Observation Wheel

ok ini view dari atas observation wheel tu... ok berbaloi lah juga naikkan... tiada ni d KK ging...





 Sekian saja hari pertama. Babai...











Hong Kong Trip (Bahagian 1) : Belanja oh Belanjawan.

Aloha,

Hong Kong-Macau-Hong Kong-Guangzhou (ehh!!!)-Shenzen-Hongkong

Baiklah ini kisahnya untuk trip ke Hong Kong. Trip ni keseluruhanya 8 hari termasuk hari pergi dan dan hari balik. Kami bertolak 16 Mac (Jumaat) dan balik 23 Mac (Jumaat). Untuk trip ni kami pegi bertiga, aku, Afiq dan Leslie. Beli tiket Disember 2017. Trip ni tidak plan.. tetiba aku meroyan tengok kawan-kawan bercuti Disember tu, aku cek tiket tengok tiket Airasia ke HK saja yang aku mampu.. serius tidak pernah terfikir trip oriental begini. Total tiket pergi balik termasuk combo makan, seat dan 20kg bagasi dalam RM800. Aku on the spot ajak Afiq dan Leslie memandangkan dorang ja aku terfikir dan dorang ja yang sesuai fly sama-sama thru KKIA (BKI). Dorang pun on saja.





Ok segala details dan kos....

8 hari termasuk hari pergi dan balik.

Awal-awal aku cakap ini BUKAN trip jimat cermat.

BKI-HKG-BKI (luggage 20kg, makan,seat)-RM834 per person (kau pasrah sebab cuti sekolah)

Plan asal: HK-Macau-HK-Guangzhou-Shenzen-HK

Tapi kita hanya mampu merancang...jadinya:

HK-Macau-HK-Shenzen-HK




  • Visa: RM 120 per person ( Zul dan Leslie) RM 150 per person ( Afiq)
  • Makan-RM100 per person( Nasi Mychef dan makanan tin)

Buat dengan agen pelancongan di Labuan.. afiq punya charge lebih sebab dia kena proses di KL sebab konsulat di KK proses untuk rakyat Sabah dan Labuan sahaja. Urus sendiri lagi murah tapi Konsulat China di KK cuma beroperasi 9.30-11.30 pagi dan urusan dengan temujanji hari bekerja sahaja.

Guangzhou dan Shenzen sahaja perlu Visa ya kawan-kawan. Sebab dia part of Mainland China ( People's Republic of China).
Kalau pergi HK dan Macau sahaja tidak perlu visa. Tapi keluar HK pergi macau.. tetap check passport yerr.. ( dua tempat pentadbirannya special dan terasing tapi masih juga PRC punya.. gitu. Kau pandai-pandailah google)


Total attractions ticket beli di Klook: RM 1000 per person

  • Disneyland Ticket
  • Meal Voucher Disneyland
  • 4 in 1 Voucher Victoria Peak ( Peak Tram, Terrace, Madame Tussauds Wax Museum, Chocolate Museum)
  • Golden Reel, Studio City Macau
  • Macau Tower (Observation Deck)
  • Train Ticket to Guangzhou
  • Guangzhou Night River Cruise
  • Ocean Park Ticket+Meal Voucher

Accomodation for 7 nights thru Agoda- RM600+ per person

Kos lain selain yang prebook:


  • Octopus Card - RM75 per person ( HKD150, 50 deposit 100 isi dalam tu-kami top up dalam HKD250  (RM 125) juga lepas tu termasuk ticket Airport express)
  • Internet and simkad -RM 150
  • ( kalau tak silaplah.. kami ambil dua sim satu untuk HK dan macau... satu lagi boleh roam untuk China. Kongsi ja... open hotspot)
  • Bus A21 Airport-Tsim Sha Tsui- RM15 per person
  • Hong Kong Observation Wheel - Rm10
  • Ticket Ferry Cotai Return HK-Macau HK- RM172 per person
  • Hong Kong Science Museum - RM10 per person
  • Hong Kong Islamic Centre Canteen -RM 60 per person ( kami oder 5 lauk size small.. tapi besar weiii.. dan 5 dimsum)
  • Windows of The World, Shenzen- RM124
  • Hong Kong Airport Express-RM55 per person


*yang biru tu dah termasuk dalam Kad Octopus

JUMLAH: 3400 + -  ( ada kos aku tak kira yang dah termasuk sekali yer dalam octopus card)





Hong Kong Trip (Bahagian 2) : Hari 1 Terbang dan dan Terus Ke Puncak Victoria