Khamis, 19 April 2018

Hong Kong Trip (Bahagian 1) : Belanja oh Belanjawan.

Aloha,

Hong Kong-Macau-Hong Kong-Guangzhou (ehh!!!)-Shenzen-Hongkong

Baiklah ini kisahnya untuk trip ke Hong Kong. Trip ni keseluruhanya 8 hari termasuk hari pergi dan dan hari balik. Kami bertolak 16 Mac (Jumaat) dan balik 23 Mac (Jumaat). Untuk trip ni kami pegi bertiga, aku, Afiq dan Leslie. Beli tiket Disember 2017. Trip ni tidak plan.. tetiba aku meroyan tengok kawan-kawan bercuti Disember tu, aku cek tiket tengok tiket Airasia ke HK saja yang aku mampu.. serius tidak pernah terfikir trip oriental begini. Total tiket pergi balik termasuk combo makan, seat dan 20kg bagasi dalam RM800. Aku on the spot ajak Afiq dan Leslie memandangkan dorang ja aku terfikir dan dorang ja yang sesuai fly sama-sama thru KKIA (BKI). Dorang pun on saja.





Ok segala details dan kos....

8 hari termasuk hari pergi dan balik.

Awal-awal aku cakap ini BUKAN trip jimat cermat.

BKI-HKG-BKI (luggage 20kg, makan,seat)-RM834 per person (kau pasrah sebab cuti sekolah)

Plan asal: HK-Macau-HK-Guangzhou-Shenzen-HK

Tapi kita hanya mampu merancang...jadinya:

HK-Macau-HK-Shenzen-HK




  • Visa: RM 120 per person ( Zul dan Leslie) RM 150 per person ( Afiq)
  • Makan-RM100 per person( Nasi Mychef dan makanan tin)

Buat dengan agen pelancongan di Labuan.. afiq punya charge lebih sebab dia kena proses di KL sebab konsulat di KK proses untuk rakyat Sabah dan Labuan sahaja. Urus sendiri lagi murah tapi Konsulat China di KK cuma beroperasi 9.30-11.30 pagi dan urusan dengan temujanji hari bekerja sahaja.

Guangzhou dan Shenzen sahaja perlu Visa ya kawan-kawan. Sebab dia part of Mainland China ( People's Republic of China).
Kalau pergi HK dan Macau sahaja tidak perlu visa. Tapi keluar HK pergi macau.. tetap check passport yerr.. ( dua tempat pentadbirannya special dan terasing tapi masih juga PRC punya.. gitu. Kau pandai-pandailah google)


Total attractions ticket beli di Klook: RM 1000 per person

  • Disneyland Ticket
  • Meal Voucher Disneyland
  • 4 in 1 Voucher Victoria Peak ( Peak Tram, Terrace, Madame Tussauds Wax Museum, Chocolate Museum)
  • Golden Reel, Studio City Macau
  • Macau Tower (Observation Deck)
  • Train Ticket to Guangzhou
  • Guangzhou Night River Cruise
  • Ocean Park Ticket+Meal Voucher

Accomodation for 7 nights thru Agoda- RM600+ per person

Kos lain selain yang prebook:


  • Octopus Card - RM75 per person ( HKD150, 50 deposit 100 isi dalam tu-kami top up dalam HKD250  (RM 125) juga lepas tu termasuk ticket Airport express)
  • Internet and simkad -RM 150
  • ( kalau tak silaplah.. kami ambil dua sim satu untuk HK dan macau... satu lagi boleh roam untuk China. Kongsi ja... open hotspot)
  • Bus A21 Airport-Tsim Sha Tsui- RM15 per person
  • Hong Kong Observation Wheel - Rm10
  • Ticket Ferry Cotai Return HK-Macau HK- RM172 per person
  • Hong Kong Science Museum - RM10 per person
  • Hong Kong Islamic Centre Canteen -RM 60 per person ( kami oder 5 lauk size small.. tapi besar weiii.. dan 5 dimsum)
  • Windows of The World, Shenzen- RM124
  • Hong Kong Airport Express-RM55 per person


*yang biru tu dah termasuk dalam Kad Octopus

JUMLAH: 3400 + -  ( ada kos aku tak kira yang dah termasuk sekali yer dalam octopus card)





Hong Kong Trip (Bahagian 2) : Hari 1 Terbang dan dan Terus Ke Puncak Victoria

Khamis, 22 Februari 2018

Eg Tukar, Sekolah Baru dan #PanggilanPulau

Aloha,

Julai 2017 aku mula berkhidmat di SK Bukit Kallam, W.P Labuan. Yesssss... aku berjaya pindah kampung sendiri tanpa disangka-sangka. Permohonan EgTukar untuk keputusan perpindahan Jun 2017. Memang aku tidak sangka diluluskan. Sebab??? memang isi saja-saja sebab 2017 cuma buka sekali permohonan. Plan asal cuma mau mohon perpindahan september tapi isi saja Mac gara-gara polisi permohonan pindah 2017 cuma sekali mohon dengan 3 kali keputusan perpindahan Jun, Oktober dan November kalau tidak silap aku. Yang confirm tiga kalilah.

Alasan apa aku isi? yes aku isi ja " Ingin berkhidmat di kampung sendiri dan dekat dengan ibu bapa."  siap ada typo okeh bila aku semak semula borang permohonan tu. Keputusan Egtukar dibuka hari sabtu permulaan cuti 2 minggu midterm dan terus puasa. Jadinya aku menikmati cuti.. hari jumaat sebelum cuti berakhir aku lapor diri di jabatan, mengadap guru besar baru di sekolah dan terus mohon penagguhan bertugas sebab segala macam urusan belum selesai di sekolah lama.

Bla.. bla... aku habiskan 2 minggu terakhir di  SK Ladang Tomanggong, setelkan semuanya... serah tugas... angkut barang.. dan aku balik. Penuh bucket kereta dengan barang..  aku tak tau apa yang aku kumpul sepanjang 2 tahun lebih sana. 😂😂😂

Lepas cuti raya, aku mula bertugas di sekolah baru. SK Bukit Kallam, W.P Labuan.  Sekolah ini ada lebih kurang 600 orang murid. Cuma 10 minit driving dari rumah aku.

Sekolah baru ni ok saja. Macam biasalah... aku kena sambut jawatan guru berpindah.. aku jadi Guru Penyelaras Bestari... jadinya masa mengajar cuma 14 waktu. Masih juga kena ajar English Level 1. Satu kelas saja pun.. heee dan Teknologi Maklumat dan Komunikasi. 

Itu sajalah untuk entry ini.

Nota Kaki:

1. Entri ini bertangguh sejak Julai 2017
2. Sekolah baru best
3. Bersabar dan redholah.. percaturan tuhan tu sentiasa cantik. 😊